Golden Milk

Golden Milk Ik ben er gek op! De belangrijkste bestandeel van Golden Milk is Kurkuma. Deze goudgele wortel gebruik ik rauw, in sappen en in maaltijden. Maar ook in poedervorm gebruik ik het rijkelijk. Kurkuma vindt zijn oorsprong in Azië en wordt dan ook veel in de ayurvedische keuken gebruikt. Juist om zijn gezondheidsvoordelen, en deze lijkt eindeloos.

Enkele bekende voordelen zijn:

🌸Pijnstillend
🌸Krachtige antioxidant
🌸Humeur verbeteraar
🌸Betere spijsvertering
🌸Verlaagd de cholesterol
🌸Hersen verbeteraar
🌸Hormoonregelaar
🌸Gunstige invloed op de bloeddruk

Het hoofdbestanddeel van Kurkuma is Curcumine. Deze zorgt voor de gezondheidsvoordelen. Heelaas is er ook een nadeel en dat is dat Curcumine heel snel wordt gemetaboliseerd en hierdoor niet goed door het lichaam wordt opgenomen. Maar gelukkig kunnen we dit oplossen door zwarte peper toe tevoegen aan het gerecht waar kurkuma in wordt verwerkt.

Traditioneel wordt Kurkuma gebruikt in stoofschotels, curry’s en in roerbakgerechten. Dit blijkt goed te zijn voor de opname van Curcumine. De specerijen, vetten en zwarte peper zorgen ervoor dat de absorptievermogen en bio-beschikbaarheid verbeterd. Vooral de Bio-peperine, de verbinding die verantwoordelijk is voor de hitte van zwarte peper helpt hiermee, omdat het de metabolisme van Kurkuma vertraagt. De Curcumine wordt nu wel duizend maal beter opgenomen!

Dit betekent dus dat als we Kurkuma rauw of in poedervorm willen gebruiken er altijd gebruik gemaakt moet worden van zwarte peper en vet.

Golden Milk

Één van mijn favoriete manieren om Kurkuma te gebruiken is het maken van Golden Milk. Dit is een heerlijk warm drankje dat ik graag in de avond drink. Het helpt me goed te slapen en ondersteund de lever omdat deze vooral in de nacht druk aan het werk is.

Om de Golden Milk te kunnen maken maak ik een pasta van biologische Kurkuma poeder die 2 maanden houdbaar is in de koelkast. Maar meestal is het veel eerder op! Want behalve voor de melk gebruik ik het ook in andere gerechten. Het kan prima gebruikt worden in hartige en zoete gerechten, stoofschotels, wok gerechten en Smoothies. Door de combinatie met andere kruiden heb je nog meer voordeel van je Gouden pasta.

Recept

1 kop biologische kurkuma
2 koppen water gefilterd
¼ tl zwarte peper
1-2 tl kaneelpoeder
1-2 tl kardemompoeder
1 tl gemberpoeder
½ tl steranijspoeder
½ tl nootnmuskaatpoeder
Mespuntje mineraal zout
3 el kokosolie van goede kwaliteit
1 Steelpan

Bereiding 

Doe alle kruiden en water in een steelpannetje en laat dit tijdens het roeren indikken tot een dikke pasta.

Zorg dat je blijft roeren en dat het zachtjes bubbelt. Als de pasta de juiste dikte bereikt heeft mag het van het vuur en kun je de kokosolie erdoor heen roeren.

Vervolgens kun je de pasta bewaren in een afsluitbaar potje. Als het is afgekoeld mag het in de koelkast.

 

De pasta is klaar, nu kun je er Golden Milk van maken!

Ingrediënten

1-2 tl gouden pasta

200 ml notenmelk of kokosmelk

paar druppels sesam olie

½ tl Manuka honing

Bereiding:

Doe de pasta en de melk in een pannetje en warm het geheel op terwijl je blijft roeren. Wanneer het goed heet is en nog niet kookt haal je het van het vuur af. Giet de gouden melk in een kop en als je het lekker vindt kun je er een paar druppels sesamolie bij doen en een heel klein beetje honing.

En nu…. Genieten maar! 😋🙏

Heb je geen zin om de kurkuma pasta zelf te maken, dan kun je ook kiezen voor een kant en klaar product in poedervorm. Hiervan doe je 1 theelepel in een pan en voeg je er notenmelk aan toe en vergeet vooral niet om er wat kokosolie bij te doen. Een klein theelepeltje is voldoende. Blijf roeren tot het heet is. En als het klaar is, kun je er eventueel nog een paar druppels sesamolie aan toe voegen en 1/4 lepeltje manuka honing voor de smaak. Vind je dit een teveel gedoen en koop je het liever kant en klaar, dan kun je het beste voor de Golden Milk van Super foodies  kiezen. Deze bevat behalve kurkuma, nog vele andere kruiden.

 

Dit was mijn recept voor de Golden milk en waarom Kurkuma zo gezond voor je is. Ik hoop dat je er net zo van gaat genieten als ik altijd doe. Kurkuma is een specerij die je wat mij betreft zoveel mogelijk aan je maaltijden kunt toevoegen.

Heb jij een lekkere variant hierop. laat dit dan weten door een reactie te plaatsen.

En als laatste, mag ik zo brutaal zijn om je te vragen dit blog recept te delen met andere?

Liefs Pammela,

Pin It on Pinterest

Share This