Een andere interventie van Intermitten lifestyle is Shrin-Yogu. Of zoals we het in het Nederlands noemen Bosbaden. Omdat er veel valt te vertellen over Intermittent Lifesyle besteed er tijdens de Intermittent lifestyle week een hele les aan, en ga ik dieper in op de materie. Maar ik wil jullie de 10 belangrijke redenen om vaker een bosbad te nemen en op een leuke ontspannen manier maximale gezondheidsvoordelen te behalen, niet onthouden.

Bomen maken je blij

Waarom voelen we ons zoveel beter als we in de vrije natuur wandelen? En hoe komt het dat we ons minder gestrest en meer energiek wanneer we een wandeling maken in een natuurgebied? Het simpele antwoord daarop, zijn bomen.

Wat is Shinrin-Yoku

Shinrin-yoku ook wel bosbaden genoemd vindt zijn oorsprong in het Akasawabos in Japan. In 1982 werd daar voor het eerst een gezondheidsprogramma voor bosbaden geïntroduceerd. Daarin onderzochten ze de heilzame eigenschappen van bomen en wat dit met de gezondheid doet.

De 10 gezondheidsvoordelen van Shinrin-yoku

 

Z

verlaagt de bloeddruk

Z

verlaagt de bloedsuikerspiegel

Z

vermindert stress

Z

verbeterd de concentratie en het geheugen

Z

verhelpt depressie

Z

geeft energie

Z

verbetert het immuunsysteem door toename Natural Killercells

Z

de productie van anti kanker eiwitten nemen toe

Z

helpt bij het afvallen

Z

verlegd de pijngrens

Je verbinden met de natuur is essentieel

Je verbinden met de natuur is eigenlijk net zo essentieel voor onze gezondheid als regelmatige lichaamsbeweging en gezondevoeding.

Het belangrijkste van het beoefenen van bosbaden is niet het wandelen maar meer de aandacht en het inzetten van je zintuigen om de natuur in je op te nemen. Zodat je je kunt verwonderen over hoe prachtig een boom is met zijn eindeloze vertakkingen, de geur van dennennaalden en bloemen die je onderweg tegen komt.

Het luisteren naar het geritsel van bladeren en de vogels die hun mooiste lied voor je zingen.

Het voelen van de bast van een boom of mos onder je blote voeten.

Het proeven van de zilte lucht van de zee in de duinen.

Het genieten van de dieren die je onderweg tegenkomt. Hierdoor richt je je aandacht naar buiten in plaats van naar binnen.

Wanneer je tijdens het wandelen ook nog wat krasjes en schaven oploopt, is dat helemaal fantastisch. Want je immuunsysteem keert zich dan naar buiten zoals het hoort. Dus goed voor mensen met auto-immuunziektes waar het immuunsysteem zich naar binnen heeft gekeerd.

Het gaat ook niet om het tempo wat je loopt. Loop met aandacht en als dat betekend dat je over een stukje van 5 km 2 uur doet is dat alleen maar goed!

Hoe verbeterd Shinrin-yogu, bosbaden je gezondheid

1. Zoek een plek die bij je past. Waar je je op je gemak voelt en waar je een blij gevoel van krijgt. Bij de een is dat een glooiend landschap bij de ander een bosrijke omgeving met een riviertje. Als je houdt van de geur van de aarde ga dan opzoek naar een bos waar je dit het meest ervaart.

2. Vrij van vevuiling

3. Een grote verscheidenheid aan planten

4. Genoeg licht niet te donker

5. Minstens 5 km lang

6. Genoeg bomen vooral naaldbomen of andere groenblijvende bomen

7. Brede paden

8. Goed onderhouden en duidelijke routes

9. Eventueel zacht glooiende hellingen

10. Toiletten

11. Zet je telefoon uit!

 

Naast rustig wandelen kun je natuurlijk ook gewoon lekker buiten gaan sporten zolang je maar plezier hebt in de activiteit die je gekozen hebt. Want als je doet waar je plezier in hebt, zijn we sneller geneigd de activiteit te herhalen.

Behalve in het bos kun je natuurlijk ook lekker in een stadspark gaan sporten. Onderzoek heeft aangetoond dat korte uitbarsting van lichaamsbeweging al een grote impact op onze stemming heeft. We worden er gelukkiger van.

Wat wel belangrijk is, is dat we minimaal 2 uur in het bos verblijven om de gezondheidsvoordelen te behalen. Sommige van de voordelen zijn al na 20 minuten merkzaam.

Geweldig toch dat het nemen van een bosbad zo gezond voor je is! En het kost niets.

Dit was mijn blog over shinrin-yogu in een notendop. Als je het leuk vond, wil je dan deze blog voor mij delen met anderen? Daar maak je me ontzettend blij mee.

Liefs, Pammela

 

Pin It on Pinterest

Share This