Wil jij ook die quick win op je gezondheid?
Intermittent Fasting is een manier, en al redelijk bekend. Veel mensen passen het al toe maar wist jij dat het eigenlijk een onderdeel is van een veel groter geheel, genaamd Intermittent Lifestyle.
Intermittent Lifestyle bestaat uit acht bewezen interventies waar Intermittent Fasting er één van is. Dus als je uit één tool al gezondheidsvoordeel haalt, beeld je dan eens in wat je bereikt als er acht tot je beschikking hebt. Dan heb je écht de powertools in handen die je ontzettend veel gezondheidsvoordeel gaan opleveren. Maar laten we beginnen met de bekenste tool.
Intermittent Fasting.
Als je Intermittent vast kun je het beste het maximale uit je vastendagen halen. Op veel sites worden geen restricties aan je voeding opgelegd, zolang je maar binnen een bepaald tijdsvenster eet. Hier ben ik het niet mee eens. Ik vind dat als je dan Intermittent vast, benut het dan ook ten volle, en zie het echt even als een break voor je lichaam van zowel ongezond als teveel eten.
Voed je lichaam met gezonde voeding op deze vasten dagen. Eet dus lekker veel groenten, een beetje fruit, vis en gevogelte.
Vermijdt: suiker, granen, zoetstoffen, melkproducten, kant en klaar voedsel, alcohol.
Wat is vasten eigenlijk en waarvoor is het bedoeld
Vasten is je voor een bepaalde tijd onthouden van voeding of jezelf een calorie-beperking opleggen. Dit kan enkele uren zijn maar ook dagen of zelfs weken. Is het iets nieuws? Nee, de Griekse arts Hippocrates (460-377 v. Chr) onderwees zijn leerlingen al in de voordelen van het vasten. Genezing ontstaat volgens Hippocrates door: “Het lichaam de kans te geven zichzelf te genezen”. Daarnaast wees hij ons op het belang van het “reiniging van onze lichaamssappen”. Hij bedoelde hiermee het bloed, de lymfe, de gal, het darmsap en alle kliersappen. Dit zijn onder andere maagsap, speeksel en pancreassappen. Hij ging ervan uit dat er zo’n negen liter van die lichaamssappen in ons lichaam circuleren. Hier bedoelde hij dus niet de waterhuishouding mee. Hippocrates was ook van mening dat ziektes verschillende symptomen hebben, maar ze hebben allemaal één ding gemeen, een slechte toestand van de lichaamssappen. Dit wordt vaak veroorzaakt door ongezonde voeding of leefwijze. Vroeger kwam dat vooral door slechte hygiëne en veel bacteriën in voedsel en water. Gek genoeg komt het tegenwoordig juist door de welvaart.
Wat doen onze lichaamssappen?
Via onze lichaamssappen voeden we onder andere onze organen. Dus hoe lager de kwaliteit van de sappen hoe meer belasting voor de organen. Daarom was Hippocrates van mening dat ziektes zelden plotseling ontstaan, maar een gevolg zijn van jaren lange vervuiling.
Wat weten we nog meer over hoe ziektes ontstaan?
Inmiddels zijn we er achter dat ziektes ook ontstaan door een energie-verdelingsprobleem. Simpel gezegd komt het er op neer dat alles in het lichaam om een bepaalde hoeveelheid energie vraagt.
Op het moment dat door zwakte, ziekte, vervuiling en stress bepaalde systemen of organen in je lichaam langdurig meer energie vragen, gaat dit altijd ten koste van andere organen of systemen in het lichaam.
Als dit maar lang genoeg duurt dan kunnen ziekte(s) uiteindelijk een kans krijgen.
Nog een bijkomend probleem…
We verwennen ons lichaam te veel. We zorgen dat het zich niet druk hoeft te maken wanneer de volgende maaltijd komt, want we eten op vaste tijden. Ochtend, middag en avond + tussendoortjes! ?
Daarnaast drinken we niet in bulk maar gaat het flesje water overal met ons mee naar toe. Of zelfs nog erger een flesje met suikerhoudende dranken.
Het vele eten en drinken van suikerhoudende dranken zorgt ervoor dat onze alvleesklier continu insuline moet afgeven. Dit is een probleem want maar 2% van de alvleesklier maakt die insuline. De overige 98% zorgt voor de aanmaak van enzymen om je voeding te verteren. Je hoeft geen whizzkid te zijn om te begrijpen dat dit problemen gaat opleveren.
Als je de alvleesklier maar genoeg belast kom je vanzelf bij bloedsuiker of spijsverteringsproblemen terecht. Vasten is dan een goede manier om je lichaam de tijd te geven de herstelwerkzaamheden te doen, waar het anders niet toe komt.
Vooral in de nacht zorgt ons immuunsysteem (IS) ervoor dat deze herstelwerkzaamheden gedaan worden. Het IS heeft daar wel minimaal 12 uur voor nodig. Slecht slapen heeft dus ook invloed op de herstelwerkzaamheden van het immuunsysteem. Nog even snacken voor het slapengaan is natuurlijk helemaal uit den boze!
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting! (IF)
Het verbetert je insuline gevoeligheid!
Je gaat minder insuline afgeven waardoor je insuline-gevoeligheid omhoog gaat. Want de insuline die je afgeeft wordt dan ook verbruikt.
Minder oxidatieve stress en ontstekingen
Het lichaam wordt weerbaarder en nog een leuke bijkomstigheid, het gaat veroudering tegen.
Zet aan tot cel-reparatie
Herstelprocessen gaan in een hogere versnelling. Dus je lichaam kan het weer bijbenen.
Aanmaak van Noradrenaline
Dit is een stresshormoon die er voor zorgt dat vetzuren vrijkomen om verbrand te worden voor energie. Evolutionair gezien was het, honger-> noradrealine -/+ -> jagen stofwisseling met 14% omhoog.
Bevordert groei zenuwcellen
Hierdoor een positieve invloed op depressie door aanmaak van het hersenhormoon Brain-derived neurotrophic factor.
Helpt om afvallen!
Je systeem gaat weer over op vetverbranding i.p.v. op glucoseverbranding.
Vermindert de kans op diabetes type-2
Omdat je insuline gevoeliger wordt verklein je de kans op diabetes type-2
Invloed op het Groeihormoon tot wel 500%
Het GH zorgt oa. voor vetafbraak en het behoud van spiermassa.
Verlaagt de kans op hart en vaatziekte
Door dat IF een gunstige invloed heeft op de suikerspiegel, bloeddruk, verhoogde LDL-gehalte en triglyceriden, ontstekingen.
Je wordt ook slimmer
Door de aanmaak van ‘Brain derived neurotrophic factor’ worden er nieuw synapsen gevormd die invloed hebben op het geheugen en leerprocessen.
Wanneer je aan Intermittent Fasting begint, kun je wel last krijgen van lage bloedsuikerspiegels. Je lichaam is gewend meer insuline af te geven, maar je eet minder koolhydraten. Je lichaam corrigeert dit zelf door glucose af te geven vanuit de lever. Maar voordat dit gebeurt zijn er wel enkele symptomen waar je last van kunt krijgen:
duizeligheid, hoofdpijn, dubbel of wazig zien, snel geïrriteerd, verwarheid, gapen, honger, beven, zweten, hartkloppingen en rusteloosheid.
*diabetespatiënten moeten hun bloedsuikers goed in de gaten houden en medicatie aanpassen op de koolhydraat inname. Als je echt denkt dit gaat niet goed, dan neem je natuurlijk iets van koolhydraten.
Welke manieren van Intermittent Fasting zijn er!
Het belangrijkste bij IF is dat je “over night” vast en die tijd verlengt. Ik heb de bekendste voor je genoteerd.
1. Tijdsduur vasten door een periode tussen de 13 en de 18 uur te vasten.
Dus je eet je laatste maaltijd einde van de dag tussen 16:00u en 19:00u en dan eet je de eerst volgende maaltijd 13 tot 18 uur later.
Je kunt bijvoorbeeld met 13 uur vasten beginnen en uitbouwen naar 18 uur.
In de uren die je wel eet, eet je 2 tot 3 maaltijden.
Dit zou je elke dag kunnen doen maar varieer dan wel tussen de tijden. Ene keer 13 uur vasten de andere keer 16 of 18 uur. Variatie is de sleutel.
2. Af en aan: 4 dagen in de week vast je niet en eet je 3 maaltijden per dag, geen tussendoortjes.
En 3 dagen in de week vast je en eet je 2 maaltijden per dag.
Of 5 dagen in de week vast je niet en eet je 3 maaltijden en 2 dagen in de week vast je en eet je 1 maaltijd.
Op de dagen dat je vast heb je een calorie restrictie, mannen 700 calorieën en vrouwen 600 calorieën.
De dagen bepaal je zelf. Een dag op een dag af, of 2 dagen eten 1 dag vasten o.i.d.
3. Het 5:2 dieet. Je vast 2 dagen achter elkaar, door die dagen niet meer te eten dan 500cal voor vrouwen en 600cal voor mannen. De andere 5 dagen eet je gewoon 3 maaltijden per dag. Maar natuurlijk wel gevarieerd en zo gezond mogelijk.
4. De Bert Herring methode. Je mag dan per 24 uur binnen een aaneengesloten periode van 5 uur (gezond) eten.
Het beste is dat in de avond tussen 17:00 -22:00 te doen. Dit omdat er vanuit wordt gegaan dat onze voorvaderen eerst op jacht moesten, voordat er gegeten kon worden.
Variëren is de sleutel
Vanuit het Intermittent Lifestyle idee raad ik je aan om te variëren tussen deze 4 methodes zodat er geen voorspelbaarheid voor het lichaam insluipt. Wanneer je vastendagen hebt en normale dagen, zorg er dan voor dat je op de vastendagen extra gezond eet maar wel laag in de calorieën. Dus extra veel groenten en laag in de koolhydraten, niet meer dan 40 gram op een dag.
Maak een lekkere lange wandeling en geniet van de schoonheid om je heen. Verwen jezelf ook door even de tijd nemen voor dingen waar je van houdt. Al is het maar een uurtje. Ik vind het heerlijk om op zo’n dag even een uurtje met een dekentje op de bank te zitten en een goed boek te lezen. Met naast me een lekkere kop Golden milk.
?Speel met de verschillen methodes zodat je er minstens twee vindt die bij jou passen.
?Maak er dagen van met een gouden randje.
Intermittent Fasten is de eerste tool van een Intermittent Lifestyle. Als je vragen hebt, kun je me altijd mailen.
Ik zou het leuk vinden als je mijn blog wilt delen met vrienden en bekenden die je er een plezier mee zou kunnen doen!
Liefs Pammela