Gezondheidsbommetjes!
Mijn keukenkast staat vol met kruiden en specerijen. Ik gooi het overal op en door. Ze maken eten lekker! Je hebt er niet veel van nodig om al een groot verschil in smaak te krijgen.
Kruiden en specerijen zijn ook nog eens supergezond. Ze bevatten meer vitamine, mineralen, antioxidanten dan groente en fruit. Vandaar dat complementaire geneeswijze gebaseerd is op kruiden. Onze huidige medicijnen waren dit ook maar ja als het goedkoper kan…
Kruiden kunnen ontstekingsremmend, antiseptisch en antibacterieel zijn en bevatten antioxidanten. Vitaminen en mineralen die veel worden aangetroffen in verse kruiden en specerijen zijn: vitamine A, B-vitamines, vitamine C, calcium, koper, ijzer, magnesium, zink, chroom en selenium. Bioactieve stoffen vallen ook onder de antioxidanten. Dit zijn stoffen die een positieve invloed kunnen uitoefenen op je gezondheid en welzijn. Voorbeelden hiervan zijn cafeïne, co-enzym Q, creatine, prebiotica en choline.
Enkele geweldige gezondheidsvoordelen van kruiden/specerijen zijn:
Het stimuleren van de algehele psychische gezondheid
Helpt bij het reguleren van de stoelgang
Het risico op kanker verminderen
Helpt tegen ontstekingen
Kan de cardiovasculaire gezondheid ondersteunen
Helpt infecties tegen bacteriën en schimmels te bestrijden
Als je je maaltijd wilt verrijken met deze gezondheidsbommetjes is het belangrijk om ze goed te combineren. Juist omdat de smaak sterk en overheersend kan zijn.
Voor mij is het vanzelfsprekend welke kruiden ik combineer om een gerecht een bepaalde smaak te geven. Dus ik was dan ook verbaasd als mensen om me heen vertelde het moeilijk te vinden. Daarom deze blog over hoe kruiden te combineren.
Waar komen kruiden en specerijen oorspronkelijk vandaan.
In de VOC-tijd werden er in Azië, het Midden-Oosten en Noord-oost Afrika specerijen gevonden. 70% van de specerijen komen uit India, de bodem heeft daar de ideale kwaliteit voor komijn, kardemom, peper, kurkuma en chili. Landen waar de specerijen en kruiden vandaan kwamen hadden al snel in de gaten dat hun goederen veel geld waard waren. Dit dreef de prijs omhoog. En het keukengoud werd rijkelijk geïmporteerd.
Het verschil tussen specerij of een kruid
Er is wel een verschil maar vaak worden de twee door elkaar en voor elkaar gebruikt, en dat is geen probleem.
Specerijen
De verzamelnaam voor enkele aromatische plantendelen, zoals vruchten, bladeren, zaden, wortel en schors, heten specerijen. Ze zijn meestal afkomstig uit tropische of subtropische gebieden.
Er zijn veel verschillende soorten specerijen, met verschillende smaken en steeds meer van deze producten zijn makkelijker verkrijgbaar zoals: kaneel, kruidnagel, saffraan, kurkuma, gember en mosterdzaad.
Kruiden
Het groene deel van kleine planten daar wordt eigenlijk kruiden mee bedoeld. Ze groeien in landen met een gematigd klimaat.
Hiervan worden vooral de stengels en bladgroen gebruikt als smaakmaker zoals: basilicum, rozemarijn, tijm, salie en oregano.
Wat leuk is aan kruiden is dat je ze vrij eenvoudig zelf kunt houden in je tuin of op je balkon. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand.
In de vriezer kun je ze goed bewaren als je de kruiden overhebt na gebruik.
Wereldse smaak combinaties
Vroeger gebruikte we in de Nederlandse keuken vooral. Peper, zout, kruidnagel en nootmuskaat. Gelukkig durven we tegenwoordig een stapje buiten onze comfortzone te maken en gebruiken we steeds vaker kruiden en specerijen uit exotische landen.
Omdat kruiden en specerijen erg sterk van smaak zijn, is het combineren en wat past bij elkaar past, vaak lastig.
Daarom heb ik de smaken en producten die echt specifiek zijn voor een bepaalde keuken in deze blog verwerkt . Dit maakt het makkelijker om specerijen te combineren.
Wees creatief en experimenteer er op los om jouw gerecht dat exotische vleugje te geven.
De Aziatische keuken
Is één van de oudste, en is kruidig en divers maar vooral heet en scherp. Gelukkig kun je het aanpassen naar, hoe jij lekker vindt.
De smaken van de Aziatische keuken zijn erg vershillend. De Japanse, Thaise, Indase en Chinese keuken hebben ieder hun eigen smaken pallet.
Behalve voor het op smaak maken van eten word specerijen ook voor medische doeleinden ingezet.
Ik ben gek op de smaken van het Verre Oosten!
Specerijen uit de Aziatische keuken algemeen:
Kurkuma, gember, foelie, kardemom, chili, citroengras, knoflook, kaneel, limoenblad, steranijs, paprika, komijn, koriander, kokos, venkelzaad, kruidnagel, sesamzaad, munt, Nigella pepersoorten en mineraalzout
Specifieke kruiden en specerijen:
? Indiase keuken : kurkuma, kerrie, kokos(melk), chili, kardemom koriander. knoflook, citroenrasp, citroen- limoenrasp.
? Japanse keuken: De Japanse keuken is puur en fijn van smaak: sesam, gember, knoflook, kurkuma, koriander, chili, peper, kardemom, komijn, piment.
? Thaise keuken: citroengras, limoenblad, citroenblad, kurkuma, kokos, (melk), rode-, groen pepers, gember, Thaise basilicum, citroenbasilicum tamarinde, kerrie, knoflook, komijnzaad
? Chinese keuken:5-spices > kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Knoflook, gember
Producten: miso, soja, shiitake paddenstoelen, wasabi.
Olie = olijf, kokos, sesamolie, avocado-olie
De Arabische keuken
Heeft voor mij de smaak van 1001 nacht. Het is een fantastische keuken met een warme specifieke smaak. Er wordt gebruik gemaakt van veel verschillende kruiden en specerijen. Ras el Hanout is een kruiden combinatie met een samenspel van 18 verschillende specerijen bij elkaar. Kaneel, komijn, saffraan zijn de smaken die eruit springen.
Arabische keuken: koriander, kaneel, chili, gember, komijn, kummel, anijs, venkel, saffraan, kurkuma, muskaat, galangal, steranijs, kruidnagel, laurier, kardemom, lavendel, rozenknoppen, oranjebloesemwater, sesam, sumak, paprika, tijm en munt.
Bovenstaande kruiden zijn goed samen te combineren en geven die warme Arabische smaak.
Pas wel op met het rozenwater en lavendel dit kan snel overheersen.
Olie = olijfolie, arganolie, avocado-olie
De Turkse keuken
Heeft vele invloeden vanuit alle windstreken en is divers in zijn gebruik van kruiden. De keuken lijkt veel op de Griekse keuken maar heeft wel zijn eigen bijzondere combinaties van mediterraan en oosterse invloeden.
Turkse keuken: dille, munt, cayennepeper, knoflook, komijn, peterselie, koriander, rozemarijn, tijm, laurierblad, basilicum, sumak nootmuskaat, peper rood en zoet, kaneel, piment, anijs, saffraan, kurkuma, gember, karwijzaad
Olie = olijfolie
De Mediterrane keuken
Deze heerlijke Zuid Europese keuken is bekend en heeft zijn eigen specifieke smaak. Het is een toegankelijke keuken met lichte frisse smaken. De zon en de zee maken dit plaatje compleet.
Mediterrane keuken: Tijm, oregano, rozemarijn, marjolein, peterselie, basilicum, salie, dille, lavendel en knoflook. Tomaten en olijven zijn niet weg te denken uit deze keuken. Olies: Olijfolie, walnotenolie
De Zuid Amerikaanse keuken
Deze van oorspronkelijke indiaanse en Inca keuken is door de komst van de Portugese en de Spanjaarden sterk beïnvloed. Ook de Afrikaanse keuken heeft hier zijn invloed gehad. Ik heb voor jou een paar typerende en dominante smaken op een rij gezet ter inspiratie.
Mexicaanse keuken: (gerookte)paprika, komijn, chili, knoflook, oregano, koriander, en peterselie limoen. Olie = avocado en olijfolie
Surinaams: Kurkuma, komijn, venkel, paprika, gember, foelie, fenegriek, kaneel, venkel, peper, kardemom en koriander.
Peruaans: Huacatay (Peruaanse zwarte munt) yacon, alle soorten pepers, koriander, kurkuma, komijn, citroenblad en gember.
Tijgermelk is wat mij betreft het bekendst uit de Peruaanse keuken. Het is een marinade waarin je vis kunt garen.
De hoofdbestanddelen van tijgermelk zijn: gember, knoflook, koriander, limoensap, madame Jeanette, rode peper, rode ui en zout. Het recept kun je hier vinden: Chiviche voor beginners
Dit waren de smaak combinaties van alle windstreken.
Dit past niet allemaal in mijn kruidenkastje
Nu denk je misschien dat je al deze kruiden in je keuken kast je moet hebben maar gelukkig zijn er al samengestelde kruiden te vinden die je aardig op weg helpen.
Bij deze site’s koop ik graag mijn favoriete:
Pit en Pit heeft alle soorten kruiden combinaties zonder toevoegingen die je niet wilt.
Als je er 4 in huis hebt, ben je al een heel eind!
Bijvoorbeeld: provinciaalse kruidenmix, milde curry Bombay, Ras-el-hanout royal en een Groene curry als basis.
Japanse producten koop ik bij Flair for Flavor. De producten die hier worden verkocht zijn echt met zorg uitgekozen. Pure mooie producten.
De losse basiskruiden in mijn keuken
Ik heb de volgende basis kruiden in mijn kast : Oregano, kurkuma, kerrie, tijm, komijn, kaneel, paprika peper, bonenkruid, Keltische zeezout.
Vers heb ik altijd: Knoflook, sjalotjes, ui, limoen, citroen, gember, koriander, kurkuma en basilicum in huis.
Voor het gemak heb ik nog een lijstje met, welke kruiden waar bij passen.
Vlees: peper zout tijm, oregano, koriander, peterselie.
In stoofvlees: kruidnagel, laurier en een paar sterke kruiden van de smaakgroep die je wilt. Je kunt de oosterse kant op gaan of de mediterane.
Gevogelte: peper zout tijm, oregano, koriander, peterselie kerrie, paprika, gember, hete peper, citroengras, limoenblad.
Vis: Dille, peterselie, tijm, kervel, oregano, dragon, kerrie.
Lam: rozemarijn, tijm, mint, basilicum, salie, oregano en marjolein
of een combinatie van: sereh, mierikswortel, knoflook, ui, mosterd en honing.
Wild: tijm, jeneverbes, laurier, peper, gember, koriander, kruidnagel, wortelen, pastinaak, peterselie, prei, selderij, peper
Volgens mij hebben we nu alles compleet als het om kruiden, specerijen en andere smaakmakers gaat.
Ga lekker experimenteren. Er kan weinig fout gaan zolang je er maar aan denkt, dat sterke kruiden met mate gebruikt moeten worden. Want als het gaat overheersen is het echt niet lekker.
Je kunt beter toevoegen als het nodig is.
Dit was mijn blog over specerijen en kruiden, mijn cadeautje aan jouw. Vond je het een leuke blog? Geef hem dan door als cadeau aan een ander!
Liefs, Pammela